Echinacea purpurová
Celkovo existuje deväť druhov rodu Echinacea, z ktorých za najliečivejšiu sa považuje práve echinacea purpurová. Najvýznamnejšiu úlohu v zložení echinacei hrajú echinacín a polysacharidy. Majú silný vplyv na tvorbu imunitných buniek (ktoré chránia telo pred nebezpečnými látkami a mikroorganizmami), čím dokážu neuveriteľne posilniť obranyschopnosť celého organizmu. Z tohto dôvodu sa rastlinka považuje za užitočnú nielen v rámci prevencie a podpory obranyschopnosti, ale aj pri samotnej liečbe nachladnutia.
Echinacea tiež obsahuje flavonoidy a triesloviny. Flavonoidy sú považované za rastlinné antibiotiká. Chránia pred škodlivými účinkami voľných radikálov z prostredia, majú protizápalový a antibakteriálny účinok. Triesloviny, alebo inak nazývané aj taníny, majú antioxidačný účinok proti voľným radikálom a zvyšujú tak obranyschopnosť organizmu. V tráviacej sústave pôsobia detoxikačne proti baktériám a vírusom.
Rakytník rašetliakový
Bobule rakytníku ukrývajú dokonalý komplex bioakívnych látok, ktoré podporujú očistné mechanizmy v tele, dodávajú mu množstvo vitamínov, minerálov, nenasýtených mastných kyselín a predovšetkým antioxidantov (karotenoidy a flavonoidy), ktoré ochraňujú bunky pred oxidačným stresom. Vedci uvádzajú, že už jedna bobuľa rakytníka rešetliakovitého pokryje dennú dávku vitamínu C. Rakytník chráni telo pred vírusmi a baktériami a dokonca aj zmierňuje stres.
Vnútorná konzumácia v podobe čajov alebo šťavy silne podporuje imunitný systém a vďaka silnej antivírusovej aktivite voči vírusom chrípky sa odporúča užívať v rámci prevencie chrípky a prechladnutia.
Šípky
Liečivé schopnosti šípok poznali už naše prababičky. Malé červené bobuľky sú známym zdrojom vitamínu C nevyhnutného pre dostatočné posilnenie imunity. Vitamín C síce nájdete v mnohých iných bylinách alebo plodinách, avšak v šípkach sa viaže s vitamínom P, ktorý ho pomáha vstrebávať a ľudský organizmus ho tak dokáže veľmi efektívne využiť. Šípky tiež obsahujú flavonoidy a iné účinné látky podporujúce imunitu. Pravidelná konzumácia šípok alebo šípkového čaju znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, sú prevenciou vírusov a posilňujú obranyschopnosť organizmu.
Ďalšie významné rastliny pre posilnenie imunity
Medzi ďalšie rastliny s imunostimulačným účinkom patrí ďumbier lekársky (zázvor), eukalyptus guľatoplodý, divoká ruža (Cistus incanus), kapucínka väčšia, kurkuma a iné.
Ovocie a zelenina
Zaraďte do svojho jedálnička viac ovocia a zeleniny. Veľmi účinnými sú citrusy – pomaranče, citróny, mandarínky. Obsahujú vitamín C, ktorý je práve pri oslabenej imunite potrebný. Pre posilnenie imunity sú tiež výborné čučoriedky, maliny, ríbezle či iné ovocie. Zo zeleniny je to napríklad cvikla, červená paprika a brokolica.
Stravu si môžete obohatiť napríklad aj výrobou vlastných domácich ovocných či zeleninových smoothie, alebo môžete siahnuť po kvalitných šťavách v obchodoch. Pri výbere je však dôležité pozorne sledovať etiketu – spozornieť by ste mali najmä ak na nej nájdete napísané ,,vyrobené z koncentrátu”. V preklade to vlastne znamená, že takáta šťava alebo džús obsahuje minimum alebo žiadne výživné látky.
Koncentrát totiž vzniká tak, že z odšťaveného ovocia a zeleniny sa odparí tekutá zložka pri teplote cca 110 stupňov Celzia. Dôvod je zmenšenie objemu koncentrátu približne na 1/5 zo skladovacích a kapacitných dôvodov. Následne si ho jednotliví výrobcovia podľa vlastných receptúr riedia vodou a často pridávajú aj rôzne konzervačné látky z dôvodu predĺženia trvanlivosti, zvýraznenia chuti či obnovy farby. Je teda logické, že šťava z koncentrátu vďaka nešetrnému spôsobu prípravy prichádza o množstvo biologicky aktívnych látok. Aj preto ich často nájdete za podozrivo nízke ceny.
Pri výbere kvalitnej ovocnej či zeleninovej štavy preto vždy pozerajte na tie, ktoré nie sú vyrobené z koncentrátu.