Potrebujete pomôcť?

Podobné články

Vláknina a jej vplyv na naše zdravie

Vláknina je významnou a zároveň podceňovanou zložkou našej stravy a nevyhnutnou pre správne trávenie. Okrem toho podporuje pohyb našich čriev a pomáha vyživovať zdraviu prospešné baktérie. Ak v strave chýba, odzrkadlí sa to na celkovom zdraví. Ako ste na tom vy? Prijímate dostatok vlákniny?

Aké benefity má vláknina?

Vláknina je na rozdiel od ostatných látok nestráviteľná. Nemá žiadnu výživovú hodnotu, no pre správne fungovanie nášho organizmu je nevyhnutná. Prečítajte si ako vláknina priaznivo vplýva na váš organizmus.

1. Priaznivý vplyv na trávenie
Vláknina je výborným pomocníkom, ktorý uľahčuje prechod potravy črevami. Konzumácia väčšieho množstva vlákniny môže znížiť riziko zápalov čriev a poskytnúť úľavu od syndrómu dráždivého čreva.

2. Detoxikácia organizmu
Vláknina je výborným pomocníkom pri detoxikácii organizmu. Čistí hrubé črevo a normalizuje funkciu čriev.

3. Prevencia diabetu
Tým, že potraviny s vysokým obsahom vlákniny pomáhajú uvoľňovať cukor do krvi pozvoľna, hladina cukru je stabilná a nedochádza k výkyvom ako u potravín, ktoré vlákninu neobsahujú.

4. Zdravé srdce
Konzumácia vlákniny znižuje hladinu zlého cholesterolu, zlepšuje hladinu dobrého cholesterolu a znižuje krvný tlak. Podrobnejšie o tipoch ako mať zdravé srdce, sa dočítate tu

5. Vláknina na chudnutie

Pri dostatočnej konzumácii vlákniny sa človek cíti sýty a nemá potrebu neustále jesť, čo napomáha pri redukcii váhy. Pridajte do svojho jedálnička vlákninu a úbytok hmotnosti na seba nenechá dlho čakať.


Potraviny s vyšším obsahom vlákniny
Semienka (chia semiačka, slnečnicové, dyňové)
Ovsené vločky
Strukoviny (fazuľa, šošovica)
Orechy (vlašské orechy, kešu, píniové)
Listová zelenina (hlávkový šalát, brokolica, karfiol)

Vlákninu rozdeľujeme na 2 skupiny a to na nerozpustnú a rozpustnú. Hlavnými zdrojmi nerozpustnej vlákniny sú obilniny, orechy, strukoviny ale aj koreňová zelenina. Rozpustná vláknina je najviac zastúpená v ovocí a zelenine. Medzi typických zástupcov vlákniny patrí psyllium a pektín.

Čo spôsobuje nedostatok vlákniny?
Medzi najčastejšie príznaky nedostatku vlákniny patrí zápcha, bolesti brucha a nadúvanie. Ďalším prejavom môže byť pocit plného žalúdka a pomalé trávenie.

Odporúčame vám

Mohlo by vás zaujímať