Potrebujete pomôcť?

Ruža šípová

Použitie

Pre bohatý obsah vitamínov a flavonoidov majú plody šípky rôzne účinky. Vďaka vitamínu K sa v tele vytvára protrombín čo vplýva na normálnu zrážanlivosť krvi. Vitamín C zasa znižuje lámavosť kapilár a zlepšuje využitie kyseliny askorbovej organizmom.

Veľké množstvo vitamínu C tak zvyšuje odolnosť proti infekciám, urýchľuje liečbu a zmierňuje priebeh choroby. Keďže má močopudný a sťahujúci účinok, používa sa pri blokovaní kvapalín v organizme, piesku, žlčníkových kameňoch a kameňoch v močovom mechúri.

V ľudovom liečiteľstve sa ruža šípová odporúča pacientom, ktorí trpia cukrovkou (jednu rozdrvenú čajovú lyžičku šípok po jedle). Aby sme predišli rozpadávaniu vitamínu C, treba vypiť čaj hneď po jeho príprave. Šípkový čaj pôsobí priaznivo pri jarnej únave, v tehotenstve, ale aj v čase rekonvalescencie. Piť sa však môže aj preventívne, aby ste posilnili svoju imunitu a vyhli sa tak chrípke.

Účinné látky

Plody ruže šípovej obsahujú triesloviny, vitamín C, vitamín K, vitamín B1, B2, pektín, flavonoidy, sacharózu, a mnohé ďalšie.

Odporúčame

Neprehliadnite