Pečeň je úžasnou ,,čističkou´´ nášho tela – zbavuje ho toxínov, odpadových látok a podieľa sa na trávení rôznych látok. Ani vy ste sa však nikdy nezamýšlali nad tým, že by ste možno mohli spraviť niečo pre zdravie tohto veľmi dôležitého orgánu ? Možno si poviete – veď žijem celkom zdravo, nepijem každý deň alkohol a nejem tonu liekov. Nemusíte však piť každý deň alkohol či užívať lieky na to, aby vaša pečeň bola poškodená a potrebovala vašu starostlivosť. Na stave pečene sa okrem konzumácie alkoholu a užívania liekov, podpisuje aj nezdravá strava a nezdravý spôsob života, či znečistené životné prostredie. Najčastejším varovným signálom je únava, ktorá sa objaví náhle alebo prichádza postupne a trvá dlhodobo. Zaťažená pečeň nedokáže dostatočne spracovávať odpadové látky, čo sa prejavuje zhoršeným zdravotným stavom, únavou aj ťažšími prejavmi alergií. Ak pomôžete svojej pečeni, pomôžete celému organizmu.
V prvom rade je dobré vyhýbať sa potravinám s vysokým obsahom tuku, cukru a soli. Vyhnite sa vyprážaným jedlám, rýchlemu občerstveniu a nedostatočne tepelne upraveným potravinám. Alkohol konzumujte len pri výnimočných príležitostiach a radšej si dajte čistú vodu alebo čerstvú šťavu z ovocia a zeleniny. Najdôležitejšia je vyvážená a pestrá strava – zelenina a ovocie, strukoviny, zdravé tuky, vláknina a mnoho ďalších.
Pestrec mariánsky
Snáď najznámejší pomocník pečene. Pestrec mariánsky je balzam na pečeň. Podporuje zdravie pečene, prispieva k detoxikácii pečene, pomáha chrániť pečeňové bunky pred oxidačným stresom, pomáha aj podporovať trávenie a čistenie tela. Nositeľom účinku je zmes látok zo semien pestreca – silymarín. V ľudovom liečiteľstve patrí pestrec už stovky rokov k najúčinnejším prostriedkom na ochranu pečene a aj súčasná medicína používa silymarín na podpornú liečbu pečeňových ochorení.
Vitamíny skupiny B a vitamín C
Aby pečeň správne fungovala, potrebuje vitamíny skupiny B, najmä B12, a kyselinu listovú. Dlhodobý nedostatok B-vitamínov vedie k nadmernému ukladaniu tuku v pečeni, ale aj vysokému tlaku a ateroskleróze. Potrebný je aj dostatočný prísun vitamínu C, ktorý pomáha pečeni metabolizovať a tiež vitamínu E, významného antioxidantu. Metabolizmus môžte naštartovať ráno vodou s čerstvou citrónovou šťavou, ktorú vypijete nalačno.
Cesnak
Aj malé množstvo tohto bieleho štipľavého “zázraku” dokáže aktivovať pečeňové enzýmy ktoré telu pomáhajú vyplavovať toxíny. Cesnak je silný antioxidant, obsahuje veľké množstvo alicínu a selénu, prírodných látok, ktoré napomáhajú pri očiste pečene.
Kurkuma
Ako antioxidant je kurkuma priamo zodpovedná za ochranu pečene a dokáže jej pomôcť pri chronických problémoch, ako sú infekčné zápaly a pri prekonávaní žltačky. Priaznivo tiež ovplyvňuje liečbu pečene pri jej toxickom poškodení. Pomáha očiste pečene pomocou enzýmov, ktoré aktívne vyplavujú karcinogény prijaté v strave. Účinne hubí baktérie salmonely, ktorá je najčastejším pôvodcom otráv jedlom. Skúste pridávať kurkumu do šalátov, aj varených pokrmov, napr. ju pridajte do vody pri varení ryže či cestovín.
Ďalšie odporúčané a vhodné potraviny :
- Zelenina: červená repa, kvasená kyslá kapusta, uhorky, pór, reďkovka, mrkva, šalát, listy cesnaku medvedieho, brokolica, cibuľa, zázvor, chren, cesnak, artičoky
- Ovocie: jablka, kivi, citróny, grepy
- Obiloviny: krúpy, otruby, ovsené vločky, ražné cestoviny, pohanka, ryža
- Bielkoviny: strukoviny, tofu, nízkotučné jogurty, tvaroh, ryby, hydinové mäso
- Byliny: pestrec mariánsky, myší chvost, ľubovník bodkovaný, púpava, palina obyčajná
- Vitamíny a stopové prvky: selén, aminokyseliny, lecitín, vitamíny skupiny B a vitamín C
- Iné: olivový olej, morské riasy
Potraviny, ktoré by ste mali obmedziť :
- alkohol
- rafinované cukry
- biele pečivo – všetky kyselinotvorné potraviny
- červené mäso
- tuky, margaríny, údeniny
- čierny čaj
- káva